“Adéu Espanya?” (II)

CADENA HUMANA EN PREPARACIÓN PARA EL 11 DE SEPTIEMBRE-03VD5096.jpg-Fa un any, en aquest mateix bloc, vaig fer algunes reflexions sobre el context post-Diada. Molt resumidament, apuntava: 1) que l’èxit aclaparador de la manifestació de 2012 semblava agafar a contrapeu a moltíssima gent al conjunt de l’Estat; 2) que la massiva convocatòria i el nou escenari que s’obria aleshores no estava lligat exclusivament a qüestions econòmiques, ja que dins de la societat catalana s’havia produït des de la sentència de l’Estatut un punt de no retorn i, 3) que les eleccions que havien de celebrar-se setmanes després tindrien un important caràcter plebiscitari.

Un any després, a les portes d’una altra Diada històrica, m’atreveixo a fer tres breus reflexions a títol personal, amb l’únic objectiu de contribuir a un diàleg seré:

a) El procés actual està essencialment liderat per la societat civil. És difícil fer entendre en converses amb persones del conjunt de l’Estat que els partits polítics estan a remolc del que està succeint. Potser en un temps van liderar un procés que es creien amb més o menys convicció, però en el moment actual és la gent la que està organitzant-se.

b) No hi ha més sortida que el dret a decidir. Ja li agradaria a alguns líders polítics nacionalistes rebaixar el clima social actual oferint una bona oferta per part de Madrid. De totes maneres, qui viu aquí és conscient que si en algun moment això va poder ser un factor desmobilitzador, ara ja no ho és. El punt de no retorn és encara més obvi. Els catalans i les catalanes han de poder decidir que és el que volen ser. Relativitzar i menystenir aquest procés per part d’alguns dirigents polítics a Madrid no fa sinó sumar més i més partidaris de la independència, dia rere dia.

c) Tant des de Catalunya com des de la resta de l’Estat, necessitem moltes dosis de serenor, diàleg i honestedat política. El procés pot generar una gran frustració i crispació social a una i altra banda si l’actitud no és l’adequada. Tant des de Madrid com des de Catalunya es construeixen sovint caricatures de l’altre, menystenint la pluralitat i complexitat de persones, ideologies i punts de vista que conviuen en cadascuna de les societats. Falta una gran empatia mútua: des d’alguns sectors d’Espanya no s’entén certament la realitat històrica, cultural i social de Catalunya, i menys encara el procés actual; i des d’alguns sectors de Catalunya es presenta una Espanya homogèniament rància. Ans al contrari, els matisos  i les possibilitats per construir ponts de diàleg són considerables.

Alguns articles, entrevistes i recursos que m’han agradat especialment:

– “¿Por qué aumenta el independentismo en Cataluña?”, La Marea

– “Secesión: Causas y consecuencias del divorcio político”, Eldiario.es

– “Se abre el melón y chocan dos trenes. ¿Cómo se llama la película?”, Ignacio Sánchez-Cuenca

– “Las diez claves que explican la Via Catalana”, Eldiario.es

– “Argumentari d’urgència per estar a favor o en contra de la Via Catalana”, Cercle Gerrymandering

“Catalunya”, Andreu Buenafuente

“Una cadena que no se detenga en Alcanar”, Isaac Rosa

“Amic Xavier”, Toni Comín

Entrevista a Raül Romeva

– “La independencia, en ‘free trial'”, Merche Negro

“No estimo Catalunya”, Bertran Cazorla

“Albereda Llibertat”, David Fernàndez

“Independencia sin Jefferson”, Guillem Martínez

– “Las izquierdas y el 11 de septiembre”, Jaume Asens y Gerardo Pisarello

“La partida de ajedrez de 1714”, Carles Geli

– “Línia de temps de l’Independentisme Català”, ICTlogy

– “La Diada en tres actos”, Ignacio Jurado i Lluís Orriols (Estadístiques i possibles escenaris)

Diàleg més que interessant entre Jordi Muñoz, politòleg i articulista del Diari Ara, Joaquim Coll, historiador i articulista d’El Periódico, i José María de Areilza, professor del Departament de Dret Públic d’Esade. Intervencions d’Astrid Barrio, politòloga, i Miguel Aguilar, editor de Debat.

***

Hace un año , en este mismo blog, hice algunas reflexiones sobre el contexto post – Diada. Muy resumidamente , apuntaba : 1) que el éxito abrumador de la manifestación de 2012 parecía coger a contra pié a muchísima gente en el conjunto del Estado; 2) que la masiva convocatoria y el nuevo escenario que se abría entonces no estaba ligado exclusivamente a cuestiones económicas , ya que dentro de la sociedad catalana se había producido desde la sentencia del Estatut un punto de no retorno y, 3) que las elecciones que debían celebrarse semanas después tendrían un importante carácter plebiscitario .

Un año después, a las puertas de otra Diada histórica , me atrevo a hacer tres breves reflexiones a título personal , con el único objetivo de contribuir a un diálogo sereno :

a) El proceso actual está siendo esencialmente liderado por la sociedad civil. Es difícil hacer entender en conversaciones con personas del conjunto del Estado que los partidos políticos están a remolque de lo que está sucediendo . Quizás en un tiempo lideraron un proceso que se creían con más o menos convicción, pero en el momento actual es la gente la que está organizándose .

b) No hay más salida que el derecho a decidir. Ya le gustaría a algunos líderes políticos nacionalistas rebajar el clima social actual ofreciendo una buena oferta por parte de Madrid . De todas formas , quien vive aquí es consciente de que si en algún momento esto pudo ser un factor desmovilizador, ahora ya no lo es . El punto de no retorno es aún más obvio. Los catalanes y las catalanas deben poder decidir que es lo que quieren ser. Relativizar y menospreciar este proceso por parte de algunos dirigentes políticos en Madrid no hace sino sumar más y más partidarios de la independencia, día tras día .

c) Tanto desde Catalunya como desde el resto del Estado, necesitamos muchas dosis de serenidad, diálogo y honestidad política. El proceso puede generar una gran frustración y crispación social a una y otra parte si la actitud no es la adecuada. Tanto desde Madrid como desde Cataluña se construyen a menudo caricaturas del otro, despreciando la pluralidad y complejidad de personas, ideologías y puntos de vista que conviven en cada una de las sociedades. Falta una gran empatía mutua: desde algunos sectores de España no se entiende ciertamente la realidad histórica, cultural y social de Cataluña, y menos aún el proceso actual; y desde algunos sectores de Catalunya se presenta una España homogéneamente rancia. Al contrario, los matices y las posibilidades para construir puentes de diálogo son considerables .

Algunos artículos , entrevistas y recursos que me han gustado especialmente :

– “¿Por qué aumenta el independentismo en Cataluña?”, La Marea

– “Secesión: Causas y consecuencias del divorcio político”, Eldiario.es

– “Se abre el melón y chocan dos trenes. ¿Cómo se llama la película?”, Ignacio Sánchez-Cuenca

– “Las diez claves que explican la Via Catalana”, Eldiario.es

– “Argumentari d’urgència per estar a favor o en contra de la Via Catalana”, Cercle Gerrymandering

– “Catalunya”, Andreu Buenafuente

– “Una cadena que no se detenga en Alcanar”, Isaac Rosa

– “Amic Xavier”, Toni Comín

– Entrevista a Raül Romeva

– “La independencia, en ‘free trial'”, Merche Negro

– “No estimo Catalunya”, Bertran Cazorla

– “Albereda Llibertat”, David Fernàndez

– “Independencia sin Jefferson”, Guillem Martínez

– “Las izquierdas y el 11 de septiembre”, Jaume Asens y Gerardo Pisarello

– “La partida de ajedrez de 1714”, Carles Geli

– “Línia de temps de l’Independentisme Català”, ICTlogy

– “La Diada en tres actos”, Ignacio Jurado y Lluís Orriols (Estadísticas y posibles escenarios)

Diálogo más que interesante entre Jordi Muñoz, politólogo y articulista del Diari Ara, Joaquim Coll, historiador y articulista de El Periódico, y José María de Areilza, profesor del Departamento de Derecho Público de Esade. Intervenciones de Astrid Barrio, politóloga, y Miguel Aguilar, editor de Debate.

Anuncios

2 comentarios en ““Adéu Espanya?” (II)”

  1. Crec que és molt encertat tot el que dius. I em sembla que és molt positiu que sigui la societat civil la que marqui de ben a prop els polítics. Així podem vigilar millor que no vulguin estrafer la voluntat popular.

    1. Hola Xavier, certament molt polític s’ha vist superat per l’escenari actual. Tan de bo des de la societat no es caiguin en simplificacions i caricatures. Construir una identitat en contra d’una altra és la pitjor deriva que pot tenir tot plegat.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s