Què podem fer pel Congo?

congo_chaos_2

Algú ha dit que és «la guerra de tots», per les implicacions morals i les responsabilitats que hi tenen les empreses i els governs occidentals

En les darreres setmanes han proliferat les anàlisis sobre la guerra que, des de mitjans dels noranta, té lloc a la República Democràtica del Congo (l’antic Zaire). Novament, els mitjans rescaten un «conflicte oblidat», caracteritzat sobretot pel drama humanitari que pateix la seva població, especialment a l’est del país. S’estima que, en poc més d’una dècada, han mort més de quatre milions de persones com a conseqüència directa o indirecta de la violència de la guerra. Mentrestant, diàriament, una part considerable de la població (especialment les dones i les nenes) és víctima dels abusos sexuals i de tot tipus de violacions dels drets humans.

Què està passant al Congo? En els darrers mesos hem assistit a l’auge i caiguda del general Laurent Nkunda, líder d’una milícia de congolesos d’ètnia tutsi (l’anomenada CNDP) que, segons el mateix Nkunda, pretén protegir-se de les agressions de les milícies ruandeses d’ètnia hutu (FDLR), acusades de participar en el genocidi de Ruanda del 1994 i des d’aleshores refugiades a l’est del Congo. El govern ruandès de Paul Kagame (tutsi), amb el suport polític i logísticdels EUA, ha donat suport al grup de Nkunda, sota pretext de perseguir els membres del FDLR implicats en el genocidi. No obstant això, gràcies a la pressió diplomàtica, fa poques setmanes el govern congolès de Joseph Kabila i el seu homòleg ruandès Kagame, van arribar a un acord inesperat pel qual es comprometien a col·laborar per posar fi tant a les milícies del CNDP com a les del FDLR. Nkunda va ser arrestat per l’exèrcit ruandès, mentre que el govern de Kabila espera la inserció a l’exèrcit congolès de totes les milícies tutsi del seu territori. Tot plegat, un episodi més en un conflicte que clava les seves arrels en les conseqüències del genocidi de Ruanda però que caldria explicar des dels terribles efectes de l’època colonial de Leopold II (vegeu el llibre d’Adam Hochschild El fantasma del rei Leopold) o de la dictadura de Mobutu Sese Seko.

Continuar llegint a ‘El Punt Avui’

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s